Onkruid bestrijden we zonder gif

25 november 2019

Wie zelf een tuin heeft, weet: onkruid bestrijden is een hoop werk. Tenzij je gif gebruikt, maar dat vervuilt het grondwater en doodt insecten, zoals de bij. Daarom hebben we in 2016 de Green Deal ondertekend: we gebruiken voortaan alleen nog natuurlijke onkruidbestrijding.

Heet water: milieuvriendelijk én makkelijk 
Onze Nederlandse en Duitse parken werken met apparaten die heet water op de grond spuiten, waardoor het onkruid doodgaat. Het hete water bereikt ook de wortels van het onkruid, zodat het onkruid lang wegblijft. 

Borstelen, snoeien 
Verder werken we met mechanische oplossingen, zoals borstelmachines die het onkruid wegvegen. De rest snoeien we weg. En de bijen: die blijven! 

Andere kijk op (on)kruid 
Ook hebben we onze kijk op onkruid veranderd. Van ons hoeft het park niet meer totaal onkruidvrij zijn. Een braam of brandnetel her en der kan best. Die planten vormen ook weer deel van de biodiversiteit. Bovendien zijn ze eetbaar, en zelfs heel gezond!

Meer biodiversiteit op en rond onze parken
WAT
We streven naar optimale biodiversiteit
Biodiversiteit is de diversiteit aan planten- en diersoorten op een plek. Wij willen een positief effect hebben op de biodiversiteit op en rond onze parken. 

Als je bedrijf bestaat uit ruim 110 parken van elk zo'n 20 tot wel 60 hectare natuur, dan heb je een enorme kans om een positief effect te hebben. Die willen graag benutten.
WAAROM
Zonder biodiversiteit verzwakt de natuur
Diversiteit is essentieel voor de natuur. Van het kleinste insect tot de grootste walvis: als er één schakel in de keten wegvalt, verzwakt de volgende schakel.

Neem bijvoorbeeld de bij. Die bestuift planten en bomen waar wij mensen van eten. Het aantal bijen neemt wereldwijd sterk af, en dat heeft dus ook invloed op planten én mensen.