Landal De Reeuwijkse Plassen is het duurzaamste vakantiepark van Nederland

1 december 2016

In de bungalows op dit park zijn duurzame technologieën verwerkt zoals zonnepanelen, warmtepompen en de optimale isolatie.

Eigen energienetwerk
Dit park heeft toestemming van de overheid om tijdelijk, als tienjarig experiment, zelf de energie uit zonnepanelen op te slaan op het park. De besparing die dat oplevert, gaf de ruimte om te investeren in warmtepompen, en dat maakt deze recreatiewoningen ongekend energiezuinig.

Warmtepomp
Warmtepompen zijn ventilatiesystemen, met één bijzonderheid. Normaal blaast de ventilatie warme lucht het huis uit en verlies je de warmte. Warmtepompen vangen de warmte op, terwijl de lucht naar buiten gaat.

Deels ondergronds
En zo zijn er nog meer slimme ideeën in deze accommodaties verwerkt. De slaapkamers zitten bijvoorbeeld deels onder de grond: 's zomers koel en 's winters behaaglijk warm.

We stappen over naar groene energie en minimaliseren ons energieverbruik
WAT
100% duurzame energie, 20% zelf opgewekt en alternatieven voor gas
We gaan over op 100% duurzame energie: energie uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en waterkracht. 

Wat elektriciteit betreft hebben we ons doel al gehaald: we kopen duurzame stroom in. Nu willen we 20% van onze stroom zelf opwekken. Ook zoeken we naar alternatieven voor gas. Tot we deze hebben, compenseren we de CO2-uitstoot met gecertificeerd bosaanplant.
WAAROM
Duurzame energie is dé oplossing voor klimaatverandering
Stroom van kolencentrales, warmte uit gas: dit zijn fossiele brandstoffen, met een hoge CO2-uitstoot. Dit veroorzaakt het broeikaseffect. 

Vandaar dat wij duurzame energie inkopen. Maar: we leggen hierdoor een groot beslag op de beschikbare groene energie. Die druk verlichten we door meer energie zelf op te wekken en minder energie te gebruiken.