Plastic wegwerpservies en monoverpakkingen vermijden we zoveel mogelijk

1 april 2017

We gebruiken heel wat wegwerpservies, vooral om frites en snacks in te serveren. Deze bakjes zijn bij ons sinds 2017 van biologisch afbreekbaar materiaal: suikerriet.

Afbreekbaar in zes maanden
'Biologisch afbreekbaar' betekent dat het materiaal vergaat - in dit geval na een maand of zes. Terwijl een plastic bakje pas vergaat na zes eeuwen - of zelfs helemaal nooit.

Slim idee voor een restproduct van suiker
Bij de productie van suiker blijven de stengels van de plant over. Die worden meestal afgebrand, maar slimme producenten zijn op het idee gekomen om dit restproduct te gebruiken als grondstof. Wegwerpservies van suikerriet is smaakneutraal, het kan in de diepvries, de magnetron en zelfs de oven, tot 100°C. En het ziet er nog mooi uit ook!

Van monoverpakking naar...
Een cupje koffiemelk, een plakje kaas in plastic: dat zijn monoverpakkingen. Handig, maar ook enorm verkwistend. Er worden vaak nieuwe grondstoffen voor gebruikt, en na gebruik gaat het direct naar het afval.

... de oude, vertrouwde suikerpot

Daarom gaan wij steeds meer over op simpele, vertrouwde dingen als suikerpotten, melkkannetjes en grotere verpakkingen voor bijvoorbeeld yoghurt, sauzen en jam.

We leggen geen beslag op nieuwe grondstoffen
WAT
We reduceren ons afval en gaan voor 100% gescheiden afval
Van bed tot broodverpakking: bij alles wat we op onze parken nodig hebben, kijken we hoe we kunnen voorkomen dat er nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. 

We stimuleren hergebruik en we kiezen voor producten van gerecycled materiaal. Afval zamelen we gescheiden in. Uiteindelijk willen we dat er geen restafval overblijft.
WAAROM
De aarde raakt uitgeput en oceanen stromen vol met afval
We putten de voorraad grondstoffen op de aarde uit. Bovendien ontstaat er een steeds grotere afvalberg. Of zelfs eilanden van drijvend afval, in de oceanen. 

Dat is een probleem, en ook meteen een kans. Want dat afval is prima bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten.