Solarverlichting in Landal Winterberg

13 februari 2020

In Landal Winterberg worden de voetpaden verlicht door middel van solarverlichting. Deze verlichting maakt gebruik van een techniek waardoor de lichten automatisch aanspringen na zonsondergang en weer automatisch worden uitgeschakeld na zonsopgang. De ingebouwde accu levert na opladen 6 tot 12 uur stroom.

We zijn van plan nog meer verlichting langs de paden te plaatsen, omdat het momenteel op het park op veel plekken behoorlijk donker is. Met deze solarverlichting besparen we installatiekosten, omdat we geen kabels hoeven te verleggen. Daarnaast sparen we ook nog eens stroomkosten uit.

In de toekomst willen we alle huidige lampen in de straatverlichting en van de buitenverlichting bij de voordeuren van de accommodaties vervangen door LED-lampen. Zo hoeven we niet de complete verlichting te vervangen, alleen de lampen. De grootste voordelen van LED-lampen zijn dat ze langer meegaan en feller licht geven dan de spaarlampen die we daarvoor gebruikten.

We stappen over naar groene energie en minimaliseren ons energieverbruik
WAT
100% duurzame energie, 20% zelf opgewekt en alternatieven voor gas
We gaan over op 100% duurzame energie: energie uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en waterkracht. 

Wat elektriciteit betreft hebben we ons doel al gehaald: we kopen duurzame stroom in. Nu willen we 20% van onze stroom zelf opwekken. Ook zoeken we naar alternatieven voor gas. Tot we deze hebben, compenseren we de CO2-uitstoot met gecertificeerd bosaanplant.
WAAROM
Duurzame energie is dé oplossing voor klimaatverandering
Stroom van kolencentrales, warmte uit gas: dit zijn fossiele brandstoffen, met een hoge CO2-uitstoot. Dit veroorzaakt het broeikaseffect. 

Vandaar dat wij duurzame energie inkopen. Maar: we leggen hierdoor een groot beslag op de beschikbare groene energie. Die druk verlichten we door meer energie zelf op te wekken en minder energie te gebruiken.