We scheiden steeds meer soorten afval

16 januari 2019

Van ons restafval bestaat ca. 20% uit PDB: Plastic, Blik en Drinkpakken. Dit willen we apart inzamelen voor recycling, net zoals mensen dit thuis doen.

  • In Nederland zijn we begonnen met zes parken. De proef was een succes, helaas blijkt het goed recyclen lastig doordat verwerking alleen nog toegestaan is voor huishoudelijk afval. Al het afval, dus ook het afval van onze gasten, is volgens de regels bedrijfsafval en mag niet vermengd worden met huishoudelijk afval. We zijn in gesprek om ruimte in deze regels te vinden. Zodra dat gelukt is , zullen we ook op de andere parken PBD gescheiden inzamelen.
  • Op Landal Winterberg, Landal Hochwald en ons kantoor in Trier zamelen we ook PBD in, in de Gelbe Sack. Op de andere parken kan dit nog niet door politieke obstakels.
  • Andere stromen die wij op al onze parken scheiden: papier, glas, frituurvet, voedselresten uit de keukens, bouwafval, batterijen, elektronisch afval en lampen.
  • Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om incontinentiemateriaal (luiers) en GFT en etensresten uit de bungalows gescheiden in te zamelen en verwerken.
  • Nieuw: Op Landal Vierwaldstättersee in Zwitserland scheiden medewerkers en gasten 10 soorten afval!

BinBang: makkelijke recyclingbak
Onze gasten gooien sinds het najaar van 2017 hun PBD-afval (Plastic, Blik en Drinkpakken) in de BinBang: een afvalemmer die afvalscheiding een stuk makkelijker en leuker maakt. En: de emmer zelf is een Nederlands product gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Klik op onderstaande infographic voor een uitvergroting.


We leggen geen beslag op nieuwe grondstoffen
WAT
We reduceren ons afval en gaan voor 100% gescheiden afval
Van bed tot broodverpakking: bij alles wat we op onze parken nodig hebben, kijken we hoe we kunnen voorkomen dat er nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. 

We stimuleren hergebruik en we kiezen voor producten van gerecycled materiaal. Afval zamelen we gescheiden in. Uiteindelijk willen we dat er geen restafval overblijft.
WAAROM
De aarde raakt uitgeput en oceanen stromen vol met afval
We putten de voorraad grondstoffen op de aarde uit. Bovendien ontstaat er een steeds grotere afvalberg. Of zelfs eilanden van drijvend afval, in de oceanen. 

Dat is een probleem, en ook meteen een kans. Want dat afval is prima bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten.