Dwalend langs de rekken van de boekenwinkel zoek ik naar ideeën voor een volgende reis. Even denk ik terug aan de vele verre reizen die ik ooit heb gemaakt… toen ik de regenwouden in Thailand bewonderde, Australië onder water ontdekte en op de Malediven tussen de schildpadden zwom. Onmiddellijk bekruipt mij het gevoel van de enorme jetlag die ik altijd had na aankomst op deze bestemmingen. Een blik naar links laat mij een reisboek zien waar wordt gesproken over “bijzondere bestemmingen, verrassend dichtbij”. Mijn interesse is meteen gewekt en ik besluit om een top 5 uit te zoeken.  
Een verborgen juweel in Nederland

Op één van de eerste bladzijdes wordt de Nije Hemelriek uitgelicht. Kijkend naar de foto’s van parelwitte stranden en azuurblauw water waan ik mezelf in een tropisch oord: dit lijkt verdacht veel op de Malediven. Achter dit mooie witte strand bevinden zich hoge bomen met groene blaadjes. “In de Drentse natuur…”, lees ik, want dit strand ligt op slechts 12 minuten rijden van resort Hof van Saksen. Dit is hét verborgen juweeltje van Nederland. Terwijl ik de bladzijdes omsla, zie ik een zomers plaatje voor mij samen met mijn gezin, wandelend over het witte strand en het kraakheldere blauwe water op de achtergrond. Hier kan ik mijn familie mee verrassen! Wellicht denken ze wel dat we naar een ver tropisch oord gaan. Terwijl dit alles binnen handbereik ligt!

Op klifavontuur in de Cheddar Gorge

Vol enthousiasme sla ik de pagina’s om, tot ik een idyllisch plaatje van hoge rotsformaties te zien krijg. De groene kleuren op de rotsen en de strakblauwe lucht nemen mij mee naar een vakantie in het verre Azië. Samen met mijn partner zie ik ons al zitten in een gammele tuktuk rijdend over de bergpassen. Onderweg zouden we nog een paar tropische vogels spotten. Om uiteindelijk neer te strijken bij een fantastisch uitzichtpunt waar we in de verte nog de kliffen kunnen tellen. Bewonder de enorme rotsformaties in De Cheddar Gorge in Engeland.” Lees ik dit nu goed? Deze magische plek bevindt zich op minder dan twee uurtjes vliegen. De tuktuk wordt ingeruild voor een luxe Landrover die alle paden kan betreden. In plaats van tropische vogels zullen we hier het geluid van de roek horen. En ’s avonds zullen we afsluiten met een wijntje in onze accommodatie op Marwell Resort. Moe van de geweldige indrukken, in plaats van door een jetlag. Ik heb er nu al zin in!

Zwitsers genieten met het gezin

Het volgende plaatje laat mij een meer omringd door hoge bergen zien. Ik zie het al helemaal voor me: samen met mijn partner door de weidse natuur van Canada. Waar ieder moment een eland kan passeren. En waar de besneeuwde bergtoppen de hoogte van de bergen kenmerken. Niets is wat het lijkt, want dit plaatje is van de Vierwalstättersee in Zwitserland. Direct gelegen aan Alpen Resort Vierwaldstättersee maakt dit een ideale vakantie dichtbij huis. Ik voel de rust en ruimte die deze bestemming creëert. Er wordt zelfs geschreven over unieke duikmogelijkheden. Ik betrap mijzelf erop dat ik al plannen aan het maken ben. 

Duits avontuur

Verwonderd kijk ik naar een plaatje van een trein dat door rotsformaties voortbeweegt. Een unieke plek voor een spoorweg. Dit doet mij denken aan bekende treinreizen door Sri Lanka, waar je door de meest uiteenlopende natuur eist. “Het UNESCO-biosfeerreservaart Rhön neemt je mee op een reis door Duitsland.” In ons buurland? De route is bijna niet te onderscheiden met die van een verre bestemming. In plaats van de warme, tropische temperaturen zal ik hier een heerlijke zachte Europese zomer tegemoet gaan. Tot mijn geluk zie ik dat Landal Winterberg op twee uur rijden van dit gebied ligt. Ondertussen ben ik zo verzonken in dit reisboek, dat ik niet eens door heb dat er een vriendelijke meneer ook bij de boekenplank wil zijn waar ik voor sta. “Wat een geweldige bestemmingen dichtbij huis, hè?” zegt de meneer. Ik knik vol enthousiasme en blader gauw door voor meer inspiratie. De keuze zal nog lastig worden. 

Net een Grieks plaatje

Op de laatste pagina herken ik het azuurblauw water dat tegen de witte rotsen tot stilstand komt. Ik weet het zeker: dit is een prachtig Grieks Eiland, misschien wel Zakynthos. Waar je op het helderblauwe water een boottochtje maakt met uitzicht over de witte krijtrotsen. En waar de kapitein je meeneemt naar de meest onbereikbare plekjes. Om vervolgens na deze dag de foto’s door te spitten en erachter te komen dat dit dichterbij is dan je denkt. Er wordt gesproken over de Møns Klint krijtrotsen, in Denemarken. Alles had ik kunnen bedenken, behalve dat dit in Denemarken ligt!. Wat een fantastische plek, die je gemakkelijk kunt bezoeken op de weg naar Landal Middelfart. Geen druk vliegtuig, maar de ruimte van je eigen auto.  

Ik ben verzonken in de tijd als ik het reisboek vol enthousiasme dichtsla. Met nieuwe reisideeën reken ik het boek af bij de kassa. De keuze zal lastig worden, maar één ding is zeker: voor mij wordt het dit jaar een zomerbestemming dichtbij huis.

Liefs, Lotte