Terwijl ik voor mijn werkdag met de de trein naar Amsterdam Centraal reis, raak ik aan de praat met de meneer tegenover mij. Hij vertelt me dat hij op zakenreis is geweest in Nederland en terug reist naar Oostenrijk. Naar zijn geliefde ‘heimat’. Zijn thuis. Als ik hem vraag wat voor hem zo thuis is aan Oostenrijk, legt hij me uit dat de bewoners nauw verbonden zijn met de natuur. En de schoonheid van die natuur.

Ik kan dat wel waarderen, zeker gezien ik uit een land kom waar we een groot deel van de natuur zelf hebben gecreëerd. In Oostenrijk liggen de bergen. En de bergen lonken! 's Avonds thuis deel ik enthousiast de tips die ik gekregen heb in de trein. En mijn vriend is het met mij eens. We gaan naar Oostenrijk! De afgelopen nazomer hebben we doorgebracht in Salzburgerland. En het was fantastisch! Laat me je meenemen in mijn belevingen.
Gastvrijheid bij aankomst

Na een ontspannen rit in de nachttrein door Duitsland en Oostenrijk worden we wakker met prachtig zicht op de bergtoppen. We stappen uit in Salzburg, nemen een ademteug frisse berglucht en kijken elkaar aan... de vakantie is nu echt begonnen! Het laatste stukje van onze reis vervolgen we met het lokale treinnetwerk en de bus brengt ons naar Maria Alm. We checken in en worden warm welkom geheten bij de receptie. We installeren ons in onze luxe accommodatie en schuiven ‘s avonds aan een welverdiend diner in het restaurant van het park. Morgen staat de Almabtrieb op de planning en het belooft een groots feest te worden.

Terug naar de stal

De hele zomer staan de koeien vrolijk op de almen te grazen. Hoog in de bergen. Zo ook in Mayerhofen, op een kleine 20 minuten rijden van Maria Alm. Wij kiezen voor openbaar vervoer en de trein en bus brengt ons via Zell am See naar Mayerhofen. Bij aankomst zien en horen we meteen al dat de Almabtrieb niet zomaar een klein feestje is. Eerder een festival. We zien lokale bewoners in traditionele kledij. Mensen dansen, lachen en proosten! Er is live muziek en bij het nuttigen van een biertje zien we al gauw waar het om draait. De koeien, schapen en geiten, uitgedost met bloemen, de bellen vrolijk klingelend om hun nek. Ze dalen langzaam af van de berg, terug naar het dal, dwars door de straten van het dorp tot in de stal. Een feest van dankbaarheid, dat ze veilig terug mogen keren na een zomer grazen op de almen. Ik kijk mijn ogen uit! Wat een mooie traditie.

Na een indrukwekkende dag waar ik me rijkelijk heb vergaapt aan de lokale lekkernijen, arm in arm gedanst heb en leerde jodelen van een van de boeren, trekken we ons terug in ons eigen luxe alpine resort. We bereiden een smakelijke goulashsoup in onze accommodatie en genieten samen van de zon die langzaam achter de bergen zakt. Oostenrijk, wat ben je mooi!

Liefs, Lotte

Zelf een Almabtrieb meemaken? Vanaf Landal Alpen Resort Maria Alm bereik je de omliggende almen met de fiets, auto of OV. Zo hoor je in het weekend van 10 september de koeienbellen vrolijk rinkelen op de Großglockner! Of reis net als Lotte af naar Mayerhofen in het laatste weekend van september.
Jouw vakantie op de almen