Als je het mij vraagt is het de mooiste tijd van het jaar: de kerstperiode! Gezelligheid, samen met familie en vrienden tijd doorbrengen en de kraampjes afstruinen. Met een glühwein in de hand bewonder ik de keramieke kerstengeltjes die voor me liggen. Ze schitteren in het licht van de honderden lampjes. Bij ieder kraampje vind ik iets unieks. Ik krijg een klein tikje op mijn schouder van mijn partner: "Kijk Lotte, hier verkopen ze van die heerlijke Lebkuchen! Zullen we er een paar meenemen voor thuis?" Ik knik instemmend en samen struinen we verder. Ik ben op een tocht langs verschillende kerstmarkten en neem je graag mee in mijn reis door winterwonderland.
Glühwein en marshmallows

Samen met mijn gezin vertrek ik vol enthousiasme richting Limburg. Verscholen tussen de heuvels ligt Valkenburg. De kinderen kunnen niet wachten om een bezoek te brengen aan dit dorpje. Eerst is het tijd om in te checken in ons verblijf op Landal Kasteeldomein de Cauberg. Boven op de berg ligt dit park met prachtig uitzicht over Valkenburg. We pakken onze spullen uit, de avond valt en we maken ons op voor gluhwein en marshmallows. De kinderen vragen zich af waar de kerstlampjes zijn. Dit is namelijk niet zomaar een kerstmarkt. Hier heb je de mogelijkheid om kerst te vieren in de ondergrondse gangenstelsels van Valkenburg. Een unieke beleving waar we onze ogen uitkijken. Tevreden drink ik mijn glühwein op terwijl de kinderen enthousiast wijzen naar een sneeuwpop kerstbal. Alsof we niet al genoeg kerstballen in de boom hebben hangen, geef ik toch toe op een aanvulling aan de collectie. De kinderen beginnen kerstliedjes te zingen en voordat ik het weet ben ik gezellig aan het mee neuriën. Vol leuke herinneringen sluiten we dag af in onze accommodatie en oriënteren ons op de kerstmarkten die nog komen. 

Duitse kerst

Op naar Duitsland. Want in dit land zijn de kerstmarkten écht magisch. We rijden richting de Moezel en passeren prachtige heuvels en eeuwenoude dorpjes. Eenmaal aangekomen op Landal Hochwald pakken we de koffers uit. De kinderen rennen enthousiast naar mij toe als ze een sneeuwvlokje uit de lucht zien vallen. Zou het dit jaar dan toch? Een witte kerst? De volgende dag open ik de gordijnen en kan ik niet geloven wat ik zie: de heuveltoppen zijn helemaal wit gekleurd. Een perfecte dag voor het bezoeken van een kerstmarkt. We belanden op de kerstmarkt van Trier, de oudste stad van Duitsland. Om mij heen zie ik de gezellig verlichte kraampjes en dringt wederom de geur van glühwein mijn neus binnen. De kinderen kijken enthousiast naar de chocolade poppen die netjes achter een raam tentoongesteld worden. “Eentje dan!” roep ik als we een stap in de winkel zetten. Stiekem heb ik zelf ook wel trek in zo’n overheerlijke chocolade pop. Lachend vervolgen we onze weg langs de kerstkraampjes.

Cup of mulled wine at Christmas market
Ondergrondse spanning
Onze vakantie komt al bijna ten einde, al is er nog één kerstmarkt op onze lijst die we graag willen bezoeken: de ondergrondse kerstmarkt in Traben Trarbach. Hiervoor hebben we een accommodatie geboekt op Landal Mont Royal. Na slechts 8 minuten rijden vanaf het park komen we aan bij de kerstmarkt. De vele lampjes markeren de route richting de ondergrondse gangenstelsels. Dit doet mij denken aan mijn uitstapje naar Valkenburg. Hier vond ik de grotten zelfs een beetje eng. Dat wordt hier helemaal weggenomen door de gezellige kerstsfeer. Ik zie mensen gezellig kletsen, warme chocomelk drinken en de kinderen kijken hun ogen uit bij het kraampje met het speelgoed. “Wie weet is de kerstman dit jaar goed gezind,” fluister ik, waardoor de kinderen nog enthousiaster worden.  Met een lach op mijn gezicht ben ik er nog steeds zeker van: kerst is écht de mooiste tijd van het jaar. 
 
Liefs, Lotte
Ontdek de parken