Doe als de kruisspin: maak een web

"Knutselen is zo'n leuke activiteit in de herfst" - Martine (43)

Knutselidee: maak een web!

In het najaar zijn ze overal: de imposante webben van de kruisspin. Met een kastanje, satéprikkers of takjes en een bolletje wol is een prachtig web zo gemaakt. Een ideale herfstactiviteit! Verzamel tijdens een boswandeling kastanjes en vergeet niet de webben te bestuderen voor inspiratie. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u zelf een spinnenweb knutselt.

Een eigen kruisspin en spinnenweb maken

Wat is er nodig? Eén kastanje, een paar bolletjes wol en satéprikkers of takjes uit de natuur. Tover de kastanje met wat zwarte en witte verf om tot een kruisspin. Maak, als de verf is opgedroogd, vijf gaatjes in de kastanje en steek de satéprikkers of takjes daarin vast. Wikkel vervolgens de wol strak om de satéprikkers heen. Tip: gebruik verschillende kleurtjes wol.

Wist u dat

… van alle spinnen de kruisspin het meest bekend is? Hij komt veel voor in Nederland en is herkenbaar aan het grote witte kruis op zijn rug. In de herfst zijn de spinnen flink gegroeid en maken ze grotere spinnenwebben. Daardoor vallen ze extra op. In het web vangt de kruisspin insecten; zijn favoriete menu bestaat uit muggen en vliegen.

Acht poten én acht ogen

Dat een kruisspin acht poten heeft, weten de meeste mensen wel. Minder bekend is dat hij ook acht ogen heeft. Ondanks al die ogen ziet de kruisspin slecht. Als er een insect in zijn web vliegt, heeft de kruisspin dat meestal niet direct door. Omdat het ongelukkige beestje los probeert te komen uit de plakkerige draden, beginnen de draden te trillen. Daardoor merkt de kruisspin dat hij beet heeft en komt hij in actie.

Eet smakelijk!

Als de kruisspin een insect in zijn web heeft dan pakt hij zijn prooi in met kleverige draden. Op die manier weet hij zeker dat zijn prooi niet meer zal ontsnappen. Daarna spuit de kruisspin zijn maaltijd vol gif. Door dat gif wordt het beestje van binnen vloeibaar, waardoor de kruisspin zijn eten alleen maar hoeft op te zuigen.

Kruisspin in cijfers

  • Een kruisspin bouwt zijn web in 20 minuten 
  • Een web van een kruisspin kan 60 centimeter in doorsnee zijnGenieten van de wonderen van het najaar

Ontdek zelf de natuur en boek een weekend of midweek vol herfstactiviteiten voor jong en oud.

Lees meer artikelen zoals deze: