Water besparen, zo doen we dat

Van klimaatbuffers tot een regenton in je tuin en een waterbesparende douchekop. Grote en kleine initiatieven die allemaal bijdragen aan het duurzaam en zuinig omgaan met water. Voor drinkwater hoeven we alleen maar de kraan open te doen. In veel landen is dit niet zo. Ook in westerse landen is drinkwater steeds minder vanzelfsprekend. Daarom willen we water besparen op onze parken.

En dat is nodig. Want door klimaatverandering krijgt Nederland steeds meer te maken met extreme droogte. Schade aan oer-Hollandse landschappen en het verdwijnen van dier- en plantensoorten zijn daar het dircete gevolg van. En ook de watervoorziening voor mensen wordt aangetast. Naast droogte valt er steeds meer neerslag in hevige regenbuien met grotere hoeveelheden water. Met overstromingen en wateroverlast tot gevolg.  

Om zowel droogte als wateroverlast aan te pakken, is een andere omgang met water nodig. In plaats van water zo snel mogelijke af te voeren, wordt opvang en vasthouden steeds belangrijker. Onder andere door klimaatbuffers aan te leggen in natuurgebieden. Vaak liggen deze klimaatbuffers in de omgeving van onze parken. Of zelfs op onze parken! Zo zien wij de natuur als bondgenoot.

Klimaatbuffers

Regenwater opvangen, opslaan en in tijden van droogte gebruiken om de natuur van water te voorzien. Dat is wat we doen. In Nederland werkt Natuurmonumenten aan deze zogeheten klimaatbuffers en ook op onze parken zie je ze terug. Op onder andere Landal Strand Resort Ouddorp Duin, Landal Het Vennenbos en Landal Sluftervallei.

Naast hun rol bij het opvangen en vasthouden van water, voorkomen ze wateroverlast en watertekorten, temperen hitte en verminderen ze CO2. Planten en dieren kunnen er hun gang gaan. Er broeden veel vogels en er groeien bijzondere planten. Ook voor de recreant valt er veel te genieten in natuurlijke klimaatbuffers: je kunt er wandelen, fietsen en vogels kijken. 

Zelf water besparen
Waan je op een park met waterbuffers