We compenseren ons gasgebruik en we zoeken naar alternatieven

16 januari 2019

Bij de verbranding van gas komt CO2 vrij, daarom vervangen we gas voor 100% duurzame elektriciteit afkomstig van windmolens.

Het verbranden van gas draagt bij aan de opwarming van de aarde. Daarom zoeken we alternatieven voor gas en compenseren we ons gas verbruik.

Drie voordelen van bosgecompenseerd gas

De Nederlandse en de Duitse parken compenseren hun gasverbruik met het planten van bomen. Natuurlijk zou het uiteindelijk het beste zijn om helemaal geen gas te gebruiken, maar de boomaanplant heeft wel interessante voordelen:

  • Deze bomen nemen CO2 op, en dat compenseert de uitstoot van ons gas.
  • De bosaanplant draagt bovendien bij aan een grotere diversiteit aan planten en dieren.
  • Lokale organisaties doen dit werk, en zo is er in deze landen meer werk.
Alternatieven voor het gebruik van gas
We vervangen gasfornuizen door inductiekookplaten.

Parken in Duitsland: warmte uit hout

Landal Brandnertal wordt verwarmd met houtsnippers van bomen uit het park. Die worden gekapt om plaats te maken voor jonge bomen, of vanwege ziekte of schade.

Landal Hochwald
brengt gesnoeide takken en hout naar een bedrijf dat er houtbriketten en pellets van maakt, voor houtkachels.

Landal Katschberg en Landal Bad Kleinkirchheim zijn aangesloten op het stadswarmtenetwerk van de plaatselijke gemeente. Deze gemeenten creëren stadswarmte met houtsnippers van bomen uit de regio.

Nederland: zonneboilers, pelletkachels

Nieuw: Landal Twenshaarsveld heeft in samenwerking met Greenchoice twee bungalows uit 1985 in drie stappen aardgasvrij gemaakt: isoleren en ventileren, aardgasvrij verwarmen en duurzame energie gebruiken. Waarom bestaande bungalows? Nieuwe woningen aardgasvrij bouwen is redelijk makkelijk, en dat gebeurt dan ook al. Nu die 7 miljoen bestaande woningen in Nederland nog.

Landal Heihaas verwarmt het zwembad met zonneboilers. Een zonneboiler verwarmt water door de zonnestralen die erop schijnen. In de winter is het nog wel nodig om dit bij te verwarmen met een cv-ketel, maar het scheelt toch 50% aan gas.

Landal Rabbit Hill heeft een camping, en het sanitairgebouw van de camping heeft een grote pelletkachel. Deze kachel verbrandt houtsnippers of 'pellets': korrels van samengeperst zaagsel. Zo'n kachel stoot ook CO2 uit, maar 50% minder dan gas.

Landal Mont Royal en Landal De Reeuwijkse Plassen verwarmen de accommodaties met warmtepompen. Dit zijn systemen die de lucht ventileren, zónder de warmte in huis naar buiten te blazen. Dit zijn energieneutrale woningen zonder gasaansluiting.

Klik op onderstaande infographic voor een uitvergroting.


We stappen over naar groene energie en minimaliseren ons energieverbruik
WAT
100% duurzame energie, 20% zelf opgewekt en alternatieven voor gas
We gaan over op 100% duurzame energie: energie uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en waterkracht. 

Wat elektriciteit betreft hebben we ons doel al gehaald: we kopen duurzame stroom in. Nu willen we 20% van onze stroom zelf opwekken. Ook zoeken we naar alternatieven voor gas. Tot we deze hebben, compenseren we de CO2-uitstoot met gecertificeerd bosaanplant.
WAAROM
Duurzame energie is dé oplossing voor klimaatverandering
Stroom van kolencentrales, warmte uit gas: dit zijn fossiele brandstoffen, met een hoge CO2-uitstoot. Dit veroorzaakt het broeikaseffect. 

Vandaar dat wij duurzame energie inkopen. Maar: we leggen hierdoor een groot beslag op de beschikbare groene energie. Die druk verlichten we door meer energie zelf op te wekken en minder energie te gebruiken.