Aardgasvrij leven

27 september 2018

Inspiratiebungalows voor het aardgasvrij maken van bestaande woningen. Landal GreenParks en Greenchoice geven een groene make-over.

Klimaatverandering, woningen die van het gas af moeten - de kranten staan er vol van. Eén onderwerp vergeten we wel eens, de ervaring. Hoe is het om straks aardgasvrij te leven? Daarom hebben wij, Greenchoice en Landal GreenParks, twee bestaande vakantiewoningen op Landal Twenhaarsveld uit 1985 een groene make-over gegeven. Om uit te proberen wat goed werkt, en om anderen te inspireren.

We hebben de bungalows aardgasvrij gemaakt in drie stappen: isoleren en ventileren, aardgasvrij verwarmen en duurzame energie gebruiken. Ook hebben we ze ingericht met gerecyclede en duurzame materialen, die weer makkelijk opnieuw te recyclen zijn. Zo minimaliseren we onze vraag naar nieuwe grondstoffen.

Stap 1: besparen op verwarming
De eerste stap is isoleren, zodat er al meteen veel minder verwarmd hoeft te worden. Wij hebben gekozen voor isolatieplaten van... oude kranten! In de ramen zit HR++ glas. Verder werkt de ventilatie met warmteterugwinning. Die verwarmt 's winters de frisse lucht met de warmte uit de 'oude' lucht.

Stap 2: aardgasvrij verwarmen
Met een flinke besparing op verwarming, is stap 2 pas interessant: aardgasvrij verwarmen. Wij hebben gekozen voor een warmtepomp, die het water in de cv elektrisch verwarmt. Op één bungalow konden we ook door de juiste ligging zonnecollectoren op het dak plaatsen. De zonnecollectoren verwarmen het water alvast voor. De gasfornuizen zijn vervangen door inductiekookplaten.

Stap 3: duurzame stroom gebruiken
Voor aardgasvrij verwarmen is extra elektriciteit nodig. Groene stroom kan opgewekt worden met zonnepanelen of worden ingekocht bij een duurzaam energiebedrijf. Landal GreenParks heeft al 3 jaar geleden gekozen voor de Nederlandse windenergie van Greenchoice.

Bestaande woningen aardgasvrij
We hebben gekozen voor twee bungalows uit 1985. Waarom bestaande bungalows? Nieuwe woningen aardgasvrij bouwen is redelijk makkelijk, en dat gebeurt dan ook al. Nu die 7 miljoen bestaande woningen in Nederland nog.

Meer informatie
Wilt u meer lezen over de samenwerking tussen Landal GreenParks en Greenchoice, bekijk dan de pagina landal.nl/verrassendgroenleven. Hier worden ook ervaringen over de aardgasvrije bungalows gedeeld.

We stappen over naar groene energie en minimaliseren ons energieverbruik
WAT
100% duurzame energie, 20% zelf opgewekt en alternatieven voor gas
We gaan over op 100% duurzame energie: energie uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en waterkracht. 

Wat elektriciteit betreft hebben we ons doel al gehaald: we kopen duurzame stroom in. Nu willen we 20% van onze stroom zelf opwekken. Ook zoeken we naar alternatieven voor gas. Tot we deze hebben, compenseren we de CO2-uitstoot met gecertificeerd bosaanplant.
WAAROM
Duurzame energie is dé oplossing voor klimaatverandering
Stroom van kolencentrales, warmte uit gas: dit zijn fossiele brandstoffen, met een hoge CO2-uitstoot. Dit veroorzaakt het broeikaseffect. 

Vandaar dat wij duurzame energie inkopen. Maar: we leggen hierdoor een groot beslag op de beschikbare groene energie. Die druk verlichten we door meer energie zelf op te wekken en minder energie te gebruiken.